Grasduinen

28 oktober 2023 | De graanrepubliek Bad nieuweschans

Gronings Water

Samen met schipper Jelle Smit gaan we met zijn ouderwetse havensleper sleepboot Poseidon vanuit de jachthaven van De Graanrepubliek het Gronings water op. Jelle vertelt je over de verdronken dorpen, het (leven op het) Gronings water. Stormvloeden hebben het landschap gevormd in Groningen. Geregeld liep het land onder water, maar uiteindelijk werd er ook land gewonnen, heel vruchtbare grond die ervoor zorgde dat Groningen de Graanrepubliek werd.

Met de sleepboot gaan jullie afmeren bij de sluis in Nieuwstatenzijl, waarna jullie samen met Jelle naar de beroemde en beeldschone Kiekkaaste vogelkijkhut wandelen.

Bij Nieuwe Statenzijl in het oosten van Groningen stopt de zeedijk. Op de grens tussen Nederland en Duitsland mondt de getijdenrivier Eems uit in de Waddenzee. Zoet en zout water komen in dit stukje UNESCO Werelderfgoed bij elkaar. Dit zorgt voor een bijzonder landschap met planten, vogels, vissen en andere dieren die nergens anders in de Waddenzee leven. Vanuit de vogelkijkhut zie je hoe water en land in elkaar overgaan. Op de slikvelden van de Dollard komen honderden bonte strandlopers bij elkaar. Ook regelmatig gespot: fraters, zeehonden en bruinvissen. Klaar voor de wandeling? Vergeet je laarzen en verrekijker niet. De horizon gevuld met talloze broed- en trekvogels is het meer dan waard.

inclusief bezoek aan de kiekkaaste
14:00 tot 16:00 uur & 16:30 tot 18:30 uur